2019 Summer School @ JHU

jhu summer school

4th Johns Hopkins University Summer School

on Materials Growth and Design: Discovery in the Era of Big (Materials) Data

Johns Hopkins University
July 7, 2019 - July 12, 2019

We are pleased to announce the fourth annual JHU summer school on Materials Growth and Design: Discovery in the Era of Big (Materials) Data. The school is targeted at graduate students, postdocs, and young faculty, there is no registration fee and all meals will be provided. Attendees are expected to cover travel and lodging (in affordable on-campus housing), although limited travel grants may be available.

Apply now

 

 

    Confirmed Speakers

    • Kamal Choudhary
    • David Elbert
    • Craig Fennie
    • Andrew Goodwin
    • Russell J. Hemley
    • Tyrel M. McQueen
    • W. Adam Phelan
    • Alex Szalay
    • Brian E. Schuster
    • Eric Toberer
    • Lynn C. Vincent

    Draft Agenda

     
    Sunday, June 7th, 2019
    3:00 - 8:00 pm Arrival and Checkin at Housing Charles Commons Staff
    7:00 - 9:00 pm No Host Dinner with Lucas Presley, Jasmine Harris and W. Adam Phelan TDB (Attendance Optional)
     
    Monday, July 8th, 2019
    7:30 - 8:30 am
    Continental Breakfast
    8:30 - 8:45 am Welcome and Introductions W. Adam Phelan
    8:45 - 9:45 am Materials Data-Driven Discovery W. Adam Phelan
    9:45 - 10:45 am Lessons from Big Data in Related Scientific Fields TBD
    Coffee Break (15 min)
    11:00 - 12:00 pm High Throughput Experimental Methods for Materials Discovery Eric Toberer
    12:00 - 1:00 pm
    Lunch
    1:00 - 2:00 pm High Throughput Theoretical Methods for Materials Discovery Kamal Choudhary
    Coffee Break (15 min)
    2:15 - 5:30 pm Hands On Experience Facility Staff
    Dinner
     
    Tuesday, July 9th, 2019
    7:30 - 8:30 am
    Continental Breakfast
    8:30 - 9:30 am Iterative Use of First Principles to Design and Discover Materials Craig Fennie
    9:30 - 10:30 am Lectures on effective collaboration (1 of 3) Lynne C. Vincent
    Coffee Break (15 min)
    10:45 - 11:45 am Chemical Design of Materials Tyrel McQueen
    11:45 - 12:45 pm
    Lunch
    12:45 - 1:45 pm Lectures on effective collaboration (2 of 3)  Lynne C. Vincent
    Coffee Break (15 min)
    2:00 - 5:30 pm Hands On Experience Facility Staff
    Dinner
     
    Wednesday, July 10th, 2019
    7:30 - 8:30 am
    Continental Breakfast
    8:30 - 9:30 am Materials and Metadata David Elbert
    9:30 - 10:30 am Lectures on effective collaboration (3 of 3)  Lynne C. Vincent
    Coffee Break (15 min)
    10:45 - 11:45 am The PARADIM Data Collective David Elbert
    11:45 - 12:45 pm
    Lunch
    1:00 - 5:30 pm Hands On Experience Facility Staff
    Dinner
     
    Thursday, July 11th, 2019
    7:30 - 8:30 am
    Continental Breakfast
    8:30 - 9:30 am Structural Analysis and Partial Orders from Big Data (1 of 2) Andrew Goodwin
    9:30 - 10:30 am Big Data Analysis of Fracture in Boron Carbide Brian Schuster
    Coffee Break (15 min)
    10:45 - 11:45 am Structural Analysis and Partial Orders from Big Data (2 of 2)

    Andrew Goodwin

    12:00 - 12:30 pm

    Tips for Writing a PARADIM User proposal

    Facility Staff
    12:30 - 1:30 pm
    Lunch
    1:45 - 5:30 pm Hands On Experience Facility Staff
    Dinner
     
    Friday, July 12th, 2019
    7:30 - 8:30 am
    Continental Breakfast
    8:30 - 9:30 am How Data Changes Materials and Synthesis by Design Tyrel M. McQueen
    Coffee Break (15 min)
    9:45 - 12:00 pm Hands On Experience Facility Staff
    12:00 - 1:00 pm Lunch Seminar: Design and Discovery of Near Room Temperature Superconductivity Russ Hemley
    1:00 - 3:15 pm Hands On Experience Facility Staff
    Break (15 min)
    3:30 - 5:00 pm Group Presentations from Hands On Experiments School Participants
    5:00 - 5:15 pm Wrap-up Tyrel M. McQueen and W. Adam Phelan
    Dinner